#NOWATER24 /NO

UTMANING
En central utmaning för NorrlandsOperan – liksom för andra operahus – är att vara angelägen för fler än de redan invigda. Så när NorrlandsOperan under våren 2015 satte upp föreställningen Figaros bröllop ville de nå ut till fler än de inbitna operabesökarna. I NorrlandsOperans version utspelade sig Figaros bröllop år 2068, i en tid när förmögenhet och makt inte mäts i pengar utan i vatten. Scenariot är inte så framtida som det kan verka: år 2015 saknar närmare 1 miljard människor tillgång till rent dricksvatten, och redan i dag är vatten kopplat till makt och rikedom. PR-uppdraget bestod i att – med avstamp i föreställningen och vattentematiken – stärka NorrlandsOperans position och hantera den centrala utmaningen att nå fler än de redan operaintresserade. Målgruppsfokus låg på allmänheten, snarare än befintliga besökare. Det övergripande PR-målet var att skapa bred uppmärksamhet där NorrlandsOperan skulle synliggöras som en ”progressiv konstproducent, som är medveten om världen runtomkring, som tillför nya perspektiv, som är utmanande utan att vara exkluderande” och som står för ”mer än bara opera”.

LÖSNING
Vi riktade fokus mot NorrlandsOperan genom att peka på världen utanför. Aktiviteten blev #NOwater24 – ett experiment som synliggör vattenproblematiken, som demonstrerar att vi tillsammans har möjlighet att göra skillnad, och som intresserar och engagerar fler än bara traditionellt operaintresserade.

Startskottet var en platsannons där vi sökte vi en person som var villig att ställa upp på ett experiment. Av totalt 16 sökanden utsågs sjuksköterskan och triatleten Tobias Remes till kandidat. Under experimentdygnet stängdes han in i Vita kuben på NorrlandsOperan och utelämnades åt allmänhetens eventuella välvilja. På Twitter kunde allmänheten antingen ge Tobias vatten eller ta vatten från Tobias, genom att skriva GE eller TA tillsammans med hashtaggen #NOwater24. Varje enskild tweet var värd en centiliter vatten.

RESULTAT NorrlandsOperan berättade om experimentet i egna kanaler (webbplats, Facebook, Instagram, Twitter). Aktiviteten väckte uppmärksamhet på Facebook, Instagram och Twitter, och fick publicitet i bland annat DN och Svenska Dagbladet, lokaltidningar som exempelvis Dalabladet och Göteborgs-Posten, gratistidningar som nationella Metro och lokala Umeå Tidning, ledande tv-sändningar som TV4 Nyhetsmorgon och SVT Gomorron, samt branschtidningar som Resumé och Dagens media. Publiciteten röde både platsannonsen, den valda kandidaten och om genomförandet av experimentet. Västerbottens-Kuriren, vk.se, valde att direktsända experimentet och engagemanget drevs vidare via privatpersoner och organisationer på Twitter under hashtaggen #NOwater24. Sammantaget nådde vi en räckvidd på över 11 miljoner personer.